ÍZcsiklandozó

Narancsos répalekvár...

2024. március 28. 17:45 - ÍZcsiklandozó

... akár Húsvétra is

image_123923953_5_-1_5.jpg

 

Húsvét közeledtével sokaknak fejtörést okoz, hogy a hagyományos ételeken kívül milyen különlegességeket tegyenek az asztalra. Én nagy tradíció kedvelő vagyok, de akik ismernek jól tudják, hogy imádok kísérletezni a konyhában, kipróbálni a megszokott ízeken kívül minden újat.

Édesszájúként természetesen Húsvétkor sem maradhatnak ki a nyalánkságok a vendégvárásból, a süteményeken kívül azonban most az ünnepi reggelik favoritját, lekvárt hoztam! Nem is akármilyet! A sárgarépa ennek az ünnepnek az egyik kiváló alapanyaga, színében ízében pedig remekül passzol a narancshoz. Különlegességét fokozza a hozzáadott fahéj és vanília íze, elkészíteni nagyon könnyen és viszonylag olcsón lehet. 
Úgy vélem, aki egyszer megkóstolja, az többé nem fogja kihagyni a húsvéti készülődésből, puha, vajjal kent kaláccsal remek reggeli vagy sütemény hozzávaló lehet!

Így készítettem:

 

 

image_123923953_10_-1_4.jpg

 

Hozzávalók:
(2 lekváros üveg mennyiséghez)

- 500 g sárgarépa
- 1-2 db narancs leve
- 3 evőkanál cukor
- fél mokkáskanál fahéj
- 1 zacskó vaníliás cukor
- víz
- 3 evőkanál pektin vagy Dr. Oetker dzsemfix

 

Elkészítés:

A sárgarépát megtisztítjuk, karikára vágjuk és feltesszük főni annyi vízzel, amennyi éppen csak szűken ellepi. Ha puhára főtt, hagyjuk langyosra hűlni, majd felfogva a főzőlevet, leszűrjük. Ezután turmixgép poharába töltjük a répakarikákat. Hozzáfacsarjuk a narancsok levét, kevés főzőlevet öntünk hozzá és alaposan összeturmixoljuk.   (Nekem Anka robotgépem volt segítségemre.) 
A főzőlé adagolásával állítsuk be sűrű krémleves állagúra, majd öntsük vissza a főzőedénybe. Tegyük hozzá a cukrot, a fahéjat, a vaníliás cukrot. A cukor mennyiségét ízlésünk és a répa és a narancs édessége szabja meg.
Szórjuk rá a dzsemfixet (vagy a pektint) és alaposan kavarjuk össze. Forraljuk fel folyamatos kevergetés közben és főzzük 2-3 percig, amíg eléri a kívánt lekvár sűrűséget. (Hűlés közben még sűrűsödik kicsit, ezt kalkuláljuk bele, és a főzőlé adagolásával állíthatjuk be.)

Csírátlanított üvegekbe töltjük, hűlés után azonnal fogyasztható.

 

image_123923953_12_-1_4.jpg

 

Ugye, milyen egyszerű? Hűtőszekrényben felbontás után egy hétig eltartható, ezért ünnep előtt akár 1-2 nappal is elkészíthető.

 

image_123923953_8_-1_9.jpg

 

Gyönyörű színe, finom illata és csodás íze mindenkit rabul ejt!

 

image_123923953_16_-1_1.jpg

 

Készítsétek el, jó étvágyat hozzá! Minden kedves Olvasómnak kellemes ünnepet kívánok!

 

image_123923953_9_-1_5.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr9718364359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása