ÍZcsiklandozó

Ünnepi zöldborsópüré lazaccal

2020. december 06. 09:33 - ÍZcsiklandozó

... és borsó mikrozölddel

img_9265-1.jpg

 

Ünnepelni jó magyar szokás szerint hagyományos ételekkel szoktunk. Ám van az a helyzet, amikor nem ehetünk meg mindenféle ételeket, vagy azért mert az egészségünk nem engedi vagy azért, mert egyszerűen csak vágyunk valami újra, és könnyedre, ami valljuk be, nem igazán jellemzi autentikus ünnepi ételeinket.
Korábbi bejegyzésemben már meséltem a mikrozöldségekről, melyek hasonlóan a csírákhoz nem csak nagyon finomak és koncentráltan tartalmazzák a fejlődő növény minden elemét, hanem klorofilltartalmuk is jelentős, hiszen már a kész növény levélzete is megjelenik rajtuk. Élvezeti értékük zsenge, friss állapotban fantasztikus, ízük pedig kifejezetten finom, így bátran társíthatóak a különféle ételekkel.

Karácsony közeledtével egy olyan könnyed és különleges főételt hoztam, ami biztosan elnyeri nem csak a reform vagy a diétásan étkezők tetszését, hanem bárkiét, aki kipróbálja. Ha pedig szeretnétek egy megúszós, egy óra alatt kompletten elkészíthető vacsorával ünnepelni, akkor pláne ajánlom szeretettel! 
A zöldborsókrém üde, vidámzöld színével harmonizáló zöldborsó hajtás kunkorodó látványa és a kellemesen fűszeres lazac íze bátran megállja a helyét a karácsonyi menüsorban. A hétköznapi borsóból egy csapásra ünnepi étek válik az előkelő lazac kíséretében.  Készítsétek hát el, ha szeretnétek kipróbálni, nálunk igazi kedvenc lett!

Íme a receptje:

 

img_9252-1.jpg

 

Hozzávalók: 

A zöldborsó püréhez:
(4 személyre)
- 500 g mirelit zöldborsó
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- só
- frissen őrölt rózsabors

A feltéthez: 
(személyenként)
- egy szelet lazacfilé
- kevés olívaolaj
- só, bors
- 1 evőkanál citromlé

A tetejére:
- 1 nagy csokor zöldborsó mikrozöld
- zsülienre vágott cékla
- frissen őrölt bors és rózsabors
- vékony karikára vágott citrom

Elkészítés:

A zöldborsót annyi enyhén sós vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Pár perc alatt (borsófüggő) roppanósra készítjük, majd felfogva a főzőlét leszűrjük. 
Egy kisebb céklát zsülienre vágunk és kevés sós víz fölött, gőzben nem túl puhára megpároljuk. Leszűrjük, 1-2 csepp olívaolajjal átforgatjuk, hogy ne száradjon ki nagyon a felülete és tálalásig félretesszük.
Néhány kanálnyi borsót félreteszünk, a többit turmixgépbe öntjük, nagyjából másfél dl főzőlével felöntjük, és hozzáadjuk az 1 evőkanál olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk, majd villámgyors fordulattal összeturmixoljuk. Ha szükséges, a megfelelő állag eléréséhez adunk hozzá még a főzőléből és további sóval, borssal ízesítjük. Tálalásig melegen tartjuk.
A lazacfilét (ha kedvünk van formára vágjuk - én karikára igyekeztem) egészben forró olívaolajra helyezzük, sózzuk, borsozzuk, majd pár perc alatt megkapatjuk. Nagyon óvatosan megfordítjuk, ismét fűszerezzük és szintén néhány perc alatt készre sütjük. 

Tulajdonképpen el is készültünk, már csak tálalnunk kell. Ugye milyen gyors és egyszerű?

 

img_9257-1.jpg

 

Tálalásnál a borsópürét tányérokra kanalazzuk, közepére óvatosan felhelyezzük a lazacot. Meghintjük rózsaborssal, tetejére párolt céklát szórunk, majdfriss zöldborsó mikrozölddel megkoronázzuk. Mikrozöldségeket beszerezhettek a Pesti Farmtól
Nagyon vékonyra karikázott citrommal tálaljuk.

 

img_9266-1.jpg

 

Látványban és ízekben is friss, üde étel!

 

img_9254-1.jpg

 

Áldott ünnepet, egészségben gazdag új esztendőt kívánok Mindenkinek!

 

img_9258-1.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr5116320018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása