Amikor megismertem az édesburgonyát, rögtön a kedvencem lett.
Sütve, főzve, pürének, párolva, édesen, sósan egyaránt szeretem. A belőle készült chips receptjét itt olvashatjátok el, köretként használva pedig ennél a korábbi receptemnél olvashattok róla.
Mivel különösen kedvelem a zöldségekkel való kísérletezgetést, gondoltam, desszertben is csodás lehet. Többször készítettem hát belőle brownie-t, variáltam már többféle krémmel, magvakkal.
Most egy mascarpone krémes változatot hozok, amit a Tavaszi Gasztroblogger Találkozóra is elvittem magammal, ahol nagy sikere volt, a szavazatok alapján pedig második lett egy ponttal elmaradva Sweet & Crazy bloggerének csodafinom tortája mögött.
Így aztán igazi büszkeség ez nekem, a sok pozitív visszajelzés pedig megerősít abban, hogy nem hiába lett az egyik kedvenc receptem. A most hozott változat ráadásul még kókusz chipsszel is gazdagított.
Így készül:
Hozzávalók:
- 30 dkg édesburgonya
- 2 tojás
- 20 dkg barnacukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 10 dkg olvasztott vaj
- 13 dkg liszt
- 5 dkg kakaópor
- 1 narancs leve
- fél dl tej
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 tk.sütőpor
- 1 csipet só
Krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- fél narancs héja
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 2-3 evőkanál porcukor (ízléstől függően)
A tetejére
- friss kókusz hajszálvékonyra szeletelve
- fél narancs héja
Elkészítés:
Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és annyi vízzel felöntjük, amennyi ellepi. A vízhez hozzáöntjük a narancs levét.
Közepes tűzön puhára főzzük, majd leszűrjük.
Burgonyanyomó segítségével alaposan törjük át, pürésítsük, majd hűtsük ki.
A liszthez adjunk egy csipet sót, tegyük bele a kakaóport, a szódabikarbónát és a sütőport, majd alaposan keverjük össze.
Amíg hűl az édesburgonya, addig az olvasztott vajat keverjük el a barna és a vaníliás cukorral. Keverjük bele az édesburgonya pürét, majd adjunk hozzá egyenként az egész tojásokat, amivel simára keverjük el.
Ezután a lisztes keverék következik, amellyel szintén keverjük simára. Végül hígítsuk fel a tejjel.
A sütőt melegítsük elő 180 fokosra.
Egy kb. 20x30 cm-es sütőformát (én a találkozóra kerek tortaformában sütöttem...) béleljünk ki sütőpapírral, majd 30-35 perc alatt süssük meg, majd tegyük rácsra kihűlni.
Amíg sül és hűl a tészta, készítsük el a krémet.
A mascarponét tegyük tálba és keverjük el a cukrokkal és fél narancs reszelt héjával. A kihűlt süti tetejére kenjük rá egyenletesen és csinosan borzoljuk meg egy kanál hátuljával.
Szórjuk meg a narancs másik felének reszelt héjával és díszítsük zöldséghámozóval vékonyra szeletelt friss kókusszal.
Krémes, édes, különleges!
Próbáljátok ki!
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!