ÍZcsiklandozó

Sajtos-olivás cukkini

2018. augusztus 12. 19:04 - ÍZcsiklandozó

...sütőben sütve

img_2643-1.jpg

 

Családom valamennyi tagja nagyon szereti a cukkinit. Bármilyen formában az asztalra kerülhet, tócsniként, levesként egyaránt, ahogyan azt már korábbi blogbejegyzéseimben is olvashattátok.
Sőt, biztosan emlékeztek rá, milyen isteni mogyorós sütit is készítettem belőle és gyors vacsora pitém feltétje is nem egyszer lett már.

A mostani receptem egy szokásos nagy bevásárláshoz kötődik. Szenzációsan friss, zsenge cukkinihez jutottam  ugyanis pár napja. Úgy gondoltam, kipróbálok most valami mást belőle. Olyat szerettem volna, ami laktató, könnyen elkészíthető, a nagy melegben pedig nem kell túl sokáig állni mellette. Mindezeket átgondolva egy mediterrán ízvilágú, sajttal gazdagított, olivás egytálételt készítettem.

Íme:

 

 img_2640-1.jpg

 

Hozzávalók: (6 személyre)

- 4 db közepes méretű zsenge cukkini (kb. 75 dkg)
- 10 tojás
- 30 dkg liszt
- fél zacskó sütőpor
- 25 dkg Trappista sajt (lehet akár füstölt is)
- 1 nagy gerezd zúzott fokhagyma
- 1 kisebb piros húsú paprika
- 1 marék töltött olivabogyó
- só, bors, rozmaring, oregano
- kevés margarin a sütőforma kikenéséhez

 

img_2663-1.jpg

 

Elkészítés:

A cukkiniket megmossuk, végüket levágva uborkagyalun nagyon vékonyra felszeleteljük. A tojásokat mély tálba ütjük, sóval, borssal, zöld fűszerekkel ízesítjük. A liszttel elkeverjük a sütőport, majd a tojásos keverékhez adva alaposan elkeverjük. (nokedlitészta sűrűségűnek kell lennie)
A paprikát kis kockákra, a töltött olivabogyót pedig félbevágjuk. Hozzá adjuk a lisztes keverékhez, végül óvatosan beleforgatjuk a szeletelt cukkinit úgy, hogy mindenhol jól összekeveredjen. A reszelt sajtból kb egy maréknyit félreteszünk a tetejére, a többit belekeverjük a masszába.

 

img_2648-1.jpg

 

 

Közben előmelegítjük a sütőt 175 fokra.

A sütőformát kivajazzuk és egyenletesen elterítjük benne a cukkinis masszát. A maréknyi félretett reszelt sajtot rászórjuk a tetejére. Sütőbe tolva kb 40 perc alatt alsó-felső sütési módban aranysárgára sütjük. Gyakorlatilag készen is vagyunk. Ugye milyen rémesen egyszerű? Ráadásul gyönyörű is!

 

img_e2618-1.jpg

 


A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, 10-15 perc után gyönyörűen szeletelhető. tetejére frissen őrölt borsot, friss zöldfűszereket szórhatunk, különösen illatos lesz tőle.

Felkockázva, olivabogyót mellé kínálva tálaljuk. Teljesen kihűlve szendvicshez hasonlóan harapható. (Kirándulásra vagy az iskolaidőszakban uzsonnaként csomagolva is remek!)

Nagyon finom, könnyű, gyorsan elkészíthető, húsmentes főétel.

Jó étvágyat hozzá!

 

img_e2651-1.jpg

 

Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr4614176337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása