Egy hónap múlva Karácsoooony!!!
Imádom!
Minden pillanatát! A titkokat, a szervezést, a sütés-főzést, az ünneplést és a pihenést is. Emlékeztek még a tavalyi asztalom finomságaira?
Például a mennyei borlevesre vagy a vörösboros vadpörköltre? A hagyományos töltött káposztára? A sok édes finomság mellett a különleges likőrökre?
Én nem tudom feledni! Sőt, már az idei menü jár az eszemben....
Többek között a narancsos kacsa!
A kacsasütés egyike a megszokott karácsonyi konyhai feladataimnak, az ízesítést, a köretet vagy a fűszerezést azonban évről évre picit variálom, hogy ne váljon unalmassá az étel.
Mivel novemberben gyönyörű kacsát sikerült beszereznem, gondoltam, újítok, kipróbálom ennek elkészítéséhez is nemrég szerzett tepsimet. Mivel a tepsinek aromagombos teteje van, így az az ötletem támadt, hogy nem fogom a szokásos módon kenegetni sütés közben a kacsát, hanem az aromagombot töltöm fel a finom mézes-fűszeres mázzal. Köretként édesburgonyát gondoltam, az elmaradhatatlan naranccsal.
Így készítettem:
Hozzávalók:
- 1 db nagyobb kacsa (nekem kb. 2 kg-os volt)
- só, bors, friss rozmaring ágacskák
A mázhoz:
- 3 db narancs
- 4 evőkanál méz + 1 kevés a végző ragyogást adó lekenéshez
- fél dl narancslikőr
- 2-3 db egész fahéjrúd, és 5-6 szem szegfűszeg, 2-3 szem borókabogyó (aki kedveli, csillagánizst is adhat hozzá)
A körethez:
- 1-1,5 kg édesburgonya
- só
- 1 db narancs
Elkészítés:
A megtisztított és előkészített kacsát sóztam, borsoztam, a belsejét is alaposan megfűszereztem. Kis ideig pihenni hagytam, ezalatt elkészítettem a mázat, amivel most nem kellett külön locsolgatnom, mert az aromagomb ezt a feladatot elvégezte helyettem. (Persze kenegetve, locsolgatva is tökéletes...)
A narancsokat alaposan megmostam, héjukat lereszeltem, levüket kifacsartam.
A mézet a fűszerekkel, a narancslével és a narancsok reszelt héjával összekevertem és melegíteni kezdtem. Amikor a méz már teljesen elolvadt, takarék lángon pár percig tovább melegítettem. A tűzről levéve a fűszereket kiszedtem az illatos mázból és a narancslikőrt hozzáöntöttem. Alaposan elkevertem.
A sütőt előmelegítettem 140 fokra.
A kacsát a sütőtepsibe helyeztem, lefedtem a fedővel, amit feltöltöttem a likőrös-mézes folyadékkal, majd betoltam az egészet a sütőbe. 2 órán keresztül szép lassan sütöttem. Közben két alkalommal megfordítottam. Amikor az üvegfedélen keresztül úgy láttam, hogy elpárolódott a folyadék alóla, többször ismét feltöltöttem az aromagombot, míg az összes likőrös-fűszeres máz el nem fogyott. Szerencsére nem kellett a tepsit mindig teljesen kivennem, a fedőt leemelnem, így hőveszteség sem keletkezett, nem volt olyan macerás ez a dolog, a máz pedig cseppenként, egyenletesen vonta be a húst.
Két óra leteltével a megtisztított és hasábokra vágott, kicsit megsózott édesburgonyát, a cikkekre vágott, megmosott 1 db naranccsal együtt a kacsa mellé halmoztam a tepsibe és még 20 percre lefedtem.
20 perc után a fedőt levéve a kacsa mellét vékonyan megkentem egy kevés mézzel, amitől csodaszép csillogó lett és a sütő hőfokát 200 fokra növelve 10 perc alatt piros-ropogósra sütöttem.
Fenséges illatú, ropogós bőrű, belül pedig omlós és aromás kacsasültet tálalhattam. Karácsonykor nem is vitás, újra így fogom elkészíteni!
Próbáljátok ki Ti is ezt a receptet!
Ha pedig előtte egy finom borlevest ennétek....
.....vagy utána kellemes mézeskalács ízű vagy kókuszos likőrrel kínálnátok meg az asztaltársaságot, lapozzatok bele korábbi bejegyzéseimbe!
Csodás Adventet, izgalmas készülődést Mindenkinek!