Tegnap bűnöztem..... a chilis babos ebéddel, így ma, az életmódváltók önérzetével sütöttem magamnak egy kis brokkoli tócsnit!
Na, jó...nem sajnáltatom magam, hiszen egyszerűen imádom a zöldségeket, turmixban, krémlevesben, rakottasan, vagy akár tócsninak...
Ma egy brokkolis változatot készítettem, amiben liszt helyett zabpehely van, répa és sok-sok mag valamint sajt gazdagítja
Mondanom sem kell, hogy egyszerűen isteni! A magvaktól ropogós, a sajttól és a zöldségektől krémesen lágy, laktató, egészséges...mi kell még?
Fokhagymás, fűszeres tejföllel tálaltam.
Így készült:
Hozzávalók:
- 1 nagyobb fej brokkoli
- 2 kisebb répa
- 3 db tojás
- 1-1 púpozott evőkanál len- ,tök- és szezámmag
- 4 evőkanál apró szemű zabpehely
- 10 dkg reszelt Trappista sajt
- kevés olaj a sütéshez
- só, bors
A mártogatóshoz:
- 2 kispohár tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
A tálaláshoz:
- citrom és kápia paprika
Elkészítés:
A brokkolit enyhén sós, szódabikarbónás gőzben megpároljuk. (A szódabikarbóna miatt szebb marad a színe.)
A répákat lereszeljük, elkészítjük a mártogatóst amíg párolódik a brokkoli.
Ehhez a tejfölbe nyomjuk a megtisztított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk majd tálalásig hűtőbe tesszük.
Amikor a brokkoli félig megpuhult (5-8 perc) azonnal lehűtjük hideg vízzel, hogy a fővési folyamatot megállítsuk.
Tálba tesszük, villával alaposan áttörjük, hozzá keverjük a répát, a magvakat, a zabpelyhet, az egész tojásokat, a fűszereket.
Belekeverjük a reszelt Trappista sajtot, jól átkavarjuk, pihenni hagyjuk kicsit.
Néhány kanálnyi olajat felhevítünk egy serpenyőben, majd egy evőkanál segítségével azonos méretű halmokat szaggatunk az olajba, kissé le is lapítjuk.
2-2 perc alatt mindkét oldalát enyhén pirosra sütjük mérsékelt tűzön.
Papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük, ha szükséges.
Tálaláskor kis tálkában kínáljuk mellé a tejfölös mártogatót, de friss salátát, zöldségeket is kínálhatunk mellé.
Nagyon finom, egész évben elkészíthető főétel, ami mindenkinek elnyeri a tetszését, még a húsimádókét is!
Próbáljátok ki!