Akik követik a blogomat, láthatják, hogy nem vagyok feltétlenül romantikus alkat, mégis vannak időszakaim, amikor rám tör egy kis szentimentalizmus, ami talán kissé már giccsbehajlóan jelenik meg ételfotóimon. Nem bánom ezt, mert bevallom, szerintem vannak kifejezetten olyan ételek, sütik, amelyeknek jól áll az ilyen típusú tálalás.
Féltve őrzött anyai örökségem csipke és damaszt terítői, régi étkészletek darabjai előkerülnek ilyenkor. Imádom rendezgetni őket az asztalon! Tökéletes kiegészítők ilyenkor a virágok, színükkel, illatukkal kiegészítik a vaníliás, gyümölcsös illatokat. Korábban (főleg nyáron) többször olvashattatok sütés nélküli desszert recepteket, amelyek a hűtőben készülnek egy éjszaka alatt tökéletesre. Ismerhetitek már a túrótortámat, a csokis-kávés tortámat vagy a szedres mascarponésat.
Friss eperből idén ez az első sütim, a felhasznált levendulából pedig talán a tavalyi szedésből az utolsó, amit használtam, hiszen hamarosan virágzik majd az újabb. Kiegészíti a kókusz és az apró cukorgyöngyök. Szerintem mesés!
Mutatom, hogy készült!
Hozzávalók:
- 1 kg natúr joghurt (ez nagyjából 3 nagy poharas joghurtnak felel meg, gyártó függő a pohár mennyisége)
- 2 tasak étkezési zselatin (40 g)
- 1 tasak habfixáló
- 500 g eper (350 g a joghurtba, 150 g a díszítéshez)
- 500 g porcukor (Az eper édességétől függően és ízlés alapján változhat)
- 2 zacskó vaníliás cukor
- pár db babapiskóta
A tetejére:
- 3-4 evőkanál kókuszreszelék
- néhány ág levendula
- pár citromfű vagy menta ágacska
- cukorgyöngy ízlés szerint
Elkészítés:
Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, kicsumázzuk. Félreteszünk belőle 150 g-ot a többit turmixgépbe tesszük és egy nagy pohár joghurttal összeturmixoljuk. Ízesítjük egy tasak vaníliás cukorral és ízlés szerint porcukorral (én 200 grammot használtam ehhez az epres réteghez.) Ezután kicsit félretesszük és elkészítjük a fehér joghurtos réteget, ami a torta alsó rétege lesz.
Ehhez 2 nagy pohár joghurtot 1 tasak vaníliás cukorral, 300 g porcukorral és 1 tasak zselatinnal lábasba öntjük és kis lángon addig melegítjük, amíg minden el nem olvad benne. (Forralni nem szabad, de nem is kell, mert jó langymeleg állapotban már a zselatin is képes teljesen feloldódni!) Kissé kihűtjük, de nem annyira, hogy elkezdjen megkötni. (Ha mégis így járnánk, bátran melegítsük újra kicsit!) Amikor kihűlt, hozzászórjuk a habfixálót és habverővel alaposan simára keverjük.
Egy kapcsos tortaformát kibélelünk frissen tartó fóliával. (nekem ennek teljes kisimítása még gyakorlást igényel...) A babapiskótákat megfelezzük (nekem 4 db piskóta elég volt, így 8 db fél lett belőle) és annyi epret vágunk hosszában félbe, amennyi a kapcsos tortaforma felét a képeken látható módon kitölt. A másik felét a félbevágott babapiskótákkal rakjuk ki.
A fehér joghurtot óvatosan beletöltjük a formába, majd hűtőbe tesszük kb. fél órára.
Amíg dermed a torta a hűtőben, befejezzük az epres réteget. A joghurtos, cukros eperpürét lábasba öntjük, hozzákeverjük a másik tasak zselatint (ez a réteg kevesebb mennyiségű, így ehhez már habfixálóra nem lesz szükség, elegendő bele a zselatin.) Langyosra hűtjük.
A hűtőből kivesszük az előhűtött joghurtos tortaalapot, ami még nem szilárd ilyenkor teljesen, ezért egy kanál hátulján lassan ráöntögetjük az epres keveréket. Szép óvatosan megkocogtatjuk a tortaformát, így az esetleges levegőbuborékok a torta tetejére felúsznak, amelyeket ujjunkkal finoman ki tudunk pukkasztani.
A tortát ezután hűtőbe tesszük legalább 4 órára, de még jobb, ha egész éjszakára.
Másnap (vagy teljes dermedés után) a kapcsos tortaformát óvatosan lehúzzuk a tortától, a torta széléről pedig lehúzzuk a fóliát. A torta szélét és közepén egy kis kör formában megszórjuk kókuszreszelékkel. A középső kókuszkörre eperszeleteket halmozunk, citromfű levelekkel és levendulavirágokkal díszítjük.
Ízlés szerint dekorálhatjuk még cukorgyöngyökkel, de arra ügyeljünk, hogy azo vagy a kókuszra vagy a citromfű levelekre rakjuk, ha úgy gondoljuk, nem fogy el aznap a tortánk. A cukorgyöngy ugyanis a joghurt nedvességétől kissé megolvad és az már másnap nem olyan dekoratív látvány.
Gyönyörű, hűsítő torta, ami ünnepi alkalomra is megállja a helyét. Málnával, szederrel, ribizlivel vagy más bogyós gyümölccsel is elkészíthető, ám arra ügyeljünk, hogy ha magvas gyümölcsöt választunk, a pürésítéskor passzírozzuk is át. A díszítés csupán képzeletünkön múlik, ám mindenképpen megéri legalább egyszer kipróbálni a levendula használatát, az ugyanis különlegessé teszi nem csak az illatát, hanem az ízét is.
Jó étvágyat kívánok hozzá!