
A magyar ember számára igen fontos zöldség a burgonya. Szerintem nincs is olyan ember, aki nem szereti. Levesként, köretnek (sütve, főzve, pürének vagy egészben), kísérőnek, főzeléknek, salátában vagy ahogy most mutatom, szinte dekorációként felfogható köretként.
Elkészítése ugyan némi ügyességet igényel, de nem félelmetesen ördöngös, úgyhogy kezdő konyhatündérek is bevállalhatják, hogy lenyűgözzék vele az asztaluk mellé ülőket.
Némi krumplira, egy muffin-sütő tepsire és kevés fűszerre van csupán hozzá szükség, no és persze időre...
Így készítsétek:

Hozzávalók: (12 db-hoz)
- 10-12 db közepes méretű burgonya
- olivaolaj
- só, bors, friss rozmaring

Elkészítés:
A burgonyákat tisztítsuk meg és uborkagyalun szeleteljük hajszál vékonyra. Egy muffin sütőt vékonyan kenjünk ki olivaolajjal, a sütőt pedig melegítsük elő 185 fokra.
A burgonyaszeleteket egyenként helyezzük egymásra úgy, hogy csupán nagyjából felük fedje egymást. Viszonylag hosszú (kb 30 cm-es) csíkot alakítsunk ki így, majd egy szilikon ecset segítségével kenjük meg olivaolajjal a burgonyák felületét. Sózzuk, borsozzuk. Ezután a legelőször letett burgonyaszelettel kezdve tekerjük fel a burgonyacsíkot úgy, mintha palacsintát vagy szőnyeget tekernénk fel. Minél hosszabb a csík, annál dúsabb lesz a "rózsa szirma".
A rózsákat óvatosan helyezzük be a muffin-sütő mélyedéseibe, olajos ecsettel a szirmok szélét is vékonyan kenjük át, ujjunkkal kissé igazgassuk el azokat, hogy minél élethűbbek legyenek. Kevés friss rozmaringgal megszórjuk, majd a forró sütőbe tolva piros-ropogósra sütjük. (Kb.: 45 perc alatt.)
A sütőből kivéve hagyjuk 10 percig pihenni, majd óvatosan, egy kanál segítségével emeljük ki a burgonyarózsákat, tegyük tálalótálra és kínáljuk azon melegében.

Ámulatba ejtően szép, roppanós és omlósan puha... mi kell még? Én egy fantasztikus, göngyölt, csirkecomb mellé tálaltam, ami szintén meseszép látvány volt, de bátran állíthatom, a krumpliköret ütős volt mellette!
Próbáljátok ki, érdemes!
