ÍZcsiklandozó

Citrusos-túrós, habos rakott kifli

2020. április 26. 16:55 - ÍZcsiklandozó

img_4133-1.jpg

 

Újrahasznosítani jó dolog, pláne, ha az ételre vonatkozik. Tudjátok, én is híve vagyok a "ne dobjunk ki egyetlen falatot sem" mozgalomnak, többször mutattam már ezt receptekkel is.
Például az aszalt gyümölcsös vagy a levendulás-áfonyás kalácsnál. és a mákos gubánál. Mivel nálunk elsősorban a pékáru (kifli, zsemle, kalács) az, ami pár nap múlva már élvezhetetlen, és senki nem szereti megenni, így azokat kell időnként újragondolni. Most egy kifli felhasználást mutatok.

Ez a recept igazán üdítő ízvilágba visz bennünket, hiszen citrusos, ami nem csak a "tészta-rétegben", hanem a habban is megjelenik.

Így készítettem:

 

img_4111-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 8 db szikkadt kifli
- 0,5 l tej
- 25 dkg cukor (20 dkg a kiflikhez, 5 dkg a habhoz)
- 4 egész tojás
- 3 cs. vaníliás cukor
- 250 g krémes túró
- 4 evőkanál tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- 1 marék aszalt citrus (citrom, narancs, lime)
- fél citrom leve

A forma kikenéséhez:

- 10 dkg vaj

A tálaláshoz:

- pár levél citromfű

 

img_4119-1.jpg

 

Elkészítés:

A tejet felforraljuk, hozzáadunk 2 cs. vaníliás cukrot és jól elkeverjük. A szikkadt kifliket karikára vágjuk és leöntjük a vaníliás tejjel.
Egy tűzálló sütőformát kivajazunk. a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához adunk 20 dkg cukrot, 2 zacskó vaníliás cukrot és habosra keverjük. A krémes túrót, a reszelt citrom héjat és a tejfölt hozzáadva alaposan összekeverjük.

A kivajazott tűzálló tál aljára egy réteg tejben ázott kifli karikát rakunk, erre egy réteg túrós masszát öntünk. Megszórjuk apró daraboka vagdalt aszalt citrusokkal. Ismét egy réteg kifli következik, majd rá a túrós öntet. Erre is aszalt citrusokat szórunk. Addig folytatjuk mindezt, míg elfogynak a hozzávalók. 

A sütőtálat az előmelegített sütőbe toljuk és 30 percig sütjük.

A tojás fehérjéhez adjuk a citromlevet és 1 zacskó vaníliás cukrot majd közepes fordulatszámon verni kezdjük. amikor már félkemény, hozzáadunk 5 dkg cukrot és tovább verjük. Ha sűrű és már késsel belevágva megtartja a vágásvonalat, készen is vagyunk.  (Én ehhez a csodás új robotgépemet használtam. Villámgyorsan felverte a habot, könnyen tisztíthatósága miatt pedig még praktikus is volt.)
A majdnem készre sült rakott kiflit kivesszük 30 perc után a sütőből, a sütő hőfokát levesszük 100 fokra, az ajtaját kicsit nyitva hagyjuk, hogy visszahűljön. Ezalatt a habot a rakott kiflik tetejére simítjuk, igazgatjuk, ha szeretnénk, villával vagy kanál hátuljával mintázzuk, díszítjük kicsit.

Visszatoljuk a 100 fokos sütőbe és 20 perc alatt készre sütjük a desszertünket. Ezalatt a hab kissé megszikkad, szilárdul, de még krémes-habos marad belül.

 

img_4127-1.jpg

 

Langyosra hűtve az igazi, akkor tálaljuk. Citromfű levélkékkel megkoronázhatjuk a látványt, de anélkül is csodás újragondolt desszert egy kiadós leves után.

 

img_4131-1.jpg

 

Próbáljátok ki!

 

img_4135-1.jpg

 

Finom, kellemes ízvilágú és még meg is menti a kiszáradt kifliket... mi kell még? 

Jó étvágyat hozzá!

 

img_4140-1.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr4515642524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása