ÍZcsiklandozó

Mennyei dupla-rétes

2020. május 31. 18:10 - ÍZcsiklandozó

Csokoládés és kókuszos töltelékkel

img_5280-1.jpg

 

 

Ahogy már láthattátok, rétes-imádó lettem!
Nem csak azért, mert kevés tésztával és rengeteg töltelékkel készülhet, hanem azért is, mert igazán változatos ételeket lehet belőle előállítani. Nemrégen olvashattátok pikáns, húsos főételnek beillő változatának receptjét oldalamon, de csodás háromízű palacsintás variációját és grízes töltelékes elkészítési módját is megmutattam már! Bármelyiket próbáljátok is ki, bele fogtok szeretni!

Most egy kétféle ízvilággal töltött, különlegesen tekert, édes változatot hoztam, amiben a csokoládé és a kókusz együttes harmóniája érvényesül, selymes krémes töltelékkel, roppanós tésztával és pirult mandulaszórással...

Így készült:

 

 

img_5266-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 1 csomag rétes tészta ( 8 lapos)
- olvasztott vaj a kenéshez és a kész tekercsek megkenéséhez
- valamint némi mandulaforgács

A csokis töltelékhez:
- 1 cs. vaníliás pudingpor (nem tévedés, vaníliás!)
- 250 g jó minőségű étcsokoládé
- 5 dkg keserű kakaópor
- 3,5 dl tej
- 4 evőkanál cukor
- 10 dkg vaj
- 1 cs. vaníliás cukor

A kókuszos töltelékhez:
- 1 cs. vaníliás pudingpor
- 3,5 dl tej
- 4 evőkanál cukor
- 10 dkg vaj
- 100 g kókuszreszelék
- 1 cs vaníliás cukor

A díszítéshez:
- porcukor

 

img_5289-1.jpg

 

Elkészítés:

Először a töltelékeket készítsük el, hogy kellőképpen ki tudjanak hűlni. 

A csokis töltelékhez a pudingport keverjük össze a cukrokkal, a kakaóporral és az össz tejmennyiségből kivett 3 evőkanál hideg tejjel. A többi tejet lassan forraljuk fel. Lassan öntsük hozzá a pudingporos keveréket és alacsony lángon, folyamatos keverés közben sűrítsük be. A tűzről levéve még melegen adjuk hozzá az összetört csokoládét és a vajat, keverjük addig, amíg mind fel nem oldódik a meleg krémben és selymes nem lesz. Ezután hűtsük ki.

A kókuszos töltelékhez a következőképp járjunk el:
A tejből vegyünk ki pár kanállal, azt adjuk a vaníliás pudingporhoz a cukrokkal együtt, keverjük simára. A többi tejet melegítsük forrásig, majd öntsük bele a pudingos keveréket és takaréklángon főzzük sűrűre. A tűzről levéve öntsük hozzá a kókuszreszeléket és a vajat, keverjük velük simára és hűtsük ki.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

A vajat olvasszuk meg, a réteslapokat válasszuk szét. Egy nedves konyharuhán helyezzük el az első tésztalapot, kenjük meg olvadt vajjal és rakjuk rá a következő réteslapot. Ismételjük meg a folyamatot addig, míg tekercsenként 4-4 lapot nem helyezünk egymásra.

A réteslapot képzeletben rövidebb oldalára merőlegesen felezzük el. A tésztalapra a hosszanti oldallal párhuzamosan terítsük szét egyik felén a csokoládés krémet, a másik felén a kókuszosat. 
A tekerést két oldalról kiindulva végezzük. Először a rövidebb oldalon lévő tésztaszéleket hajtsuk vissza alul, felül a töltelékre, hogy az majd sülés közben ne tudjon kifolyni. A hosszanti oldalon elindulva ezután tekerjük fel a csokis töltelékes részt középvonalig, majd a kókuszost szintén középig. A két tekercs középen fog találkozni, ám a töltelékek elválasztva lesznek egymástól.
Így helyezzük sütőpapíros lemezre a rétest. Tetejét kenjük meg olvasztott vajjal, szórjuk meg szeletelt mandulával. A tepsit toljuk a forró sütőbe és süssük a réteseket 25-30 percig, míg szép rózsaszínűek nem lesznek.

A sütőből kivéve szórjuk meg porcukorral, majd várjunk addig, míg langyosra nem hűl! Élvezzük, ahogy roppan a tésztalemez hűlés közben! Csodás hang, csodás illatokkal párosulva!

 

img_5287-1.jpg

 

Langyosra hűlve szépen szeletelhető és máris tálalható!

 

img_5289-1_1.jpg

 

Gyönyörű, illatos és nagyon finom sütemény!

 

img_5271-1.jpg

 

Próbáljátok ki Ti is!

 img_5275-1.jpg

 

Egészségetekre!

 

img_5286-1.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr9815731432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása