Mondjátok, hogy csokirajongók vagytok, ahogy én! Ha nem is minden nap, de hetente egyszer nekem bizony be kell kapnom egy falatnyi csokis finomságot. Nem többet, de annyira úgy érzem szükségem van. A világ nagy rabul ejtője, a csokoládé a Dél-Amerikából származó kakaófa magjából, a kakaóbabból készül. Édességi fokát tekintve lehet tej vagy étcsoki. A jobb minőségű étcsokoládé legalább 43% kakaót kell, hogy tartalmazzon, de léteznek akár 90%-osak is.
A sütemények, desszertek pedig 55 és 75 % közötti kakaótartalmú csokiból a legfinomabbak.
Én most 70%-os csokoládéból készítettem csodafinom kekszet, ami éppen csak egy falatnyi, kívül roppanós, belül pedig krémes. Ízre, állagra picit hasonlít a brownie-ra, külsőre pedig a pöfeteg sütire (abból olvashattatok már nálam kókuszosat, vérnarancsosat és kakaósat is) vagy a puszedlikre.
Az íze...hmmmm! Utánozhatatlan!
Készítés közben, ahogy tologattam a sütőbe a tepsiket, hiszitek vagy sem, de a szemem a nappaliban lévő tévén volt... Mit gondoltok miért? Mert az általam igen kedvelt Csokoládé c. filmet vetítették éppen egy hazai tévécsatornán! Ugye, nincsenek véletlenek? Vagy talán mégis...a csokoládé varázslatos dolgokra képes!
Íme a fantasztikus recept:
Hozzávalók:
- 20 dkg étcsoki (70 %-os a legideálisabb hozzá)
- 4 dkg vaj
- 2 egész tojás
- 15 dkg barnacukor
- 4 dkg liszt (nem tévedés)
- fél csomag sütőpor
Elkészítés:
A csokit a vajjal gőz felett megolvasztjuk, majd langyosra hűtjük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az egész tojásokat a barna cukorral alaposan kihabosítjuk. (gépi habverővel 4-5 percig keverjük). A langyos vajas csokit apránként hozzáadjuk tojásos masszához és jól elkeverjük. Belekanalazzuk a lisztet, melyhez előzőleg hozzáadjuk a sütőport. A masszát simára keverjük. (Végig dolgozhatunk robotgéppel, ami lényegesen megkönnyíti a munkát.)
A sütő legnagyobb tepsijébe sütőpapírt simítunk, majd egymástól távol közepes halmokat kanalazunk. (Nagyjából egy evőkanálnyi masszákból.) Én zacskóba töltöttem a csokis tésztát, azzal nyomtam egyformára, de simán működik egyszerűen kanalazva is. 10 perc pihentetés után a tepsit a sütőbe toljuk és 8-10 percig sütjük (ha kisebbek a halmok, akkor rövidebb ideig!)
Ne aggódjunk, úgy tűnhet, hogy még nem sült át, de nekünk pont ez a lényeg, ettől lesz belül "krémes", puha, mint a brownie.
Kihűlés után válasszuk le a sütőpapírról és már tálalhatjuk is!
Meggyőződésem, hogy langyosan a legfinomabb, abban pedig biztos vagyok, hogy kihűlni nem sok ideje lesz, ha megkóstoljátok!
Akik vigyáznak a vonalaikra, egy-két darabot bátran bevállalhatnak, a pirinyó liszt és a magas kakaótartalom, valamint a barnacukor miatt szerintem bátran belefér mindenki vasárnapi kényeztetésébe.
Egy pohár tejjel gyerekeknek akár reggelire, vagy kávé mellé délutánra igazi finomság.
Ugye milyen egyszerű? Fél óra munkával csupán és már fogyaszthatjátok is!
Jó étvágyat hozzá!