ÍZcsiklandozó

Kapros túrógaluska

2020. május 25. 19:19 - ÍZcsiklandozó

img_5170-1.jpg

 

Végre itt a kapor szezon! Ez a különlegesen aromás, illatos zöld fűszer- és gyógynövény régóta kedvelt hazánkban, eredete szerint állítólag a római legionáriusok hozták Pannóniába. Levele, friss virága és beérett termése is alkalmas fűszerezésre, nélküle szinte elképzelhetetlen a kovászos uborka, a tökfőzelék vagy a cukkinis ételek. Emellett számos savanyúságba, salátába frissen használható. Ecetekbe, páclevekbe kiváló, de akár önálló mártás is készíthető belőle.Se szeri, se száma a sokféle felhasználhatóságának, úgyhogy érdemes teljes érési időszakát kihasználni fogyasztására, pláne, hogy jótékony hatással bír az emésztésre, csillapítja a felfúvódást, a különféle gyulladásokat, de akár a fejfájást is.

Mindezek után érthető, hogy én is többféle ételhez használom előszeretettel, olvashattatok már felhasználásáról pl. a kovászos uborka levesem receptjénél, a kapormártással készült töltött töknél, a színes túrókrém roládnál vagy a cukkini palacsintánál. és még sorolhatnám!
Csak üssétek be a blogom keresőjébe ezt a gyönyörű szót: kapor! Válogassatok kedvetek szerint a sok finom étel receptje között!

Most egy remek, nagyanyáink idejében is kedvelt laktató ételt hoztam, a túrógaluskát, melynek masszájában fő az illatos kapor, de a tetejére csorgatott krémes tejföl is ízesíthető általa.

 

Íme a receptje:

 

img_5177-1.jpg

 

 

Hozzávalók:

- 75 dkg túró
- 3 tojás
- 20 dkg búzadara
- 5 dkg vaj
- 1 dl tejföl
- 1 teáskanál só
- 1 csokor friss kapor

A tálaláshoz:
- tejföl
- só
- friss kapor

 

 

img_5180-1.jpg

 

 

Elkészítés:

A túrót villával áttörjük, a sóval, a az egész tojásokkal, a puha vajjal, a tejföllel elkeverjük, hozzáöntjük a búzadarát, amit alaposan belekavarunk. A kaprot apróra vágjuk és azt is a masszába keverjük, majd minimum fél órára hűtőbe rakjuk, pihenni.

Közben egy mély fazékban sós vizet forralunk.

A túrós masszát kisebb méretű evőkanállal a lobogó vízbe szaggatjuk, majd nagyjából 20 perc alatt enyhe lángon készre főzzük (nem rotyogtatva, mert a galuskák szétfőnek).

A galuskákat szűrőkanállal kiszedjük a vízből és melegen tartjuk tálalásig.

A tejfölt sóval ízesítjük. A galuskákat tányérra szedjük, majd meglocsoljuk a sós tejföllel. Frissen vágott kaporral megszórjuk a tetejét.

 

img_5191-1.jpg

 

Egyszerű, nagyszerű és csodafinom!

 

img_5187-1.jpg

 

Készítsétek el minél többször! Újramelegítve is csodálatos!

 

img_5183-1.jpg

 

Egészségetekre!

 

img_5179-1.jpg

4 komment
Címkék: Főételek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr3215716580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2020.05.26. 21:47:50

Jól hangzik, de mit jelent az 1 tejföl? Egy kis poharat, vagyis 2 dl-t?

ÍZcsiklandozó 2020.05.26. 21:50:47

@Attilajukkaja: a hozzávalóknál benne van, hogy 1 dl.

Attilajukkaja 2020.05.26. 21:58:31

@ÍZcsiklandozó:
Bocsi, a dl-t db-nek olvastam. :o)
És köszi a gyors választ!
süti beállítások módosítása