Végre itt a kapor szezon! Ez a különlegesen aromás, illatos zöld fűszer- és gyógynövény régóta kedvelt hazánkban, eredete szerint állítólag a római legionáriusok hozták Pannóniába. Levele, friss virága és beérett termése is alkalmas fűszerezésre, nélküle szinte elképzelhetetlen a kovászos uborka, a tökfőzelék vagy a cukkinis ételek. Emellett számos savanyúságba, salátába frissen használható. Ecetekbe, páclevekbe kiváló, de akár önálló mártás is készíthető belőle.Se szeri, se száma a sokféle felhasználhatóságának, úgyhogy érdemes teljes érési időszakát kihasználni fogyasztására, pláne, hogy jótékony hatással bír az emésztésre, csillapítja a felfúvódást, a különféle gyulladásokat, de akár a fejfájást is.
Mindezek után érthető, hogy én is többféle ételhez használom előszeretettel, olvashattatok már felhasználásáról pl. a kovászos uborka levesem receptjénél, a kapormártással készült töltött töknél, a színes túrókrém roládnál vagy a cukkini palacsintánál. és még sorolhatnám!
Csak üssétek be a blogom keresőjébe ezt a gyönyörű szót: kapor! Válogassatok kedvetek szerint a sok finom étel receptje között!
Most egy remek, nagyanyáink idejében is kedvelt laktató ételt hoztam, a túrógaluskát, melynek masszájában fő az illatos kapor, de a tetejére csorgatott krémes tejföl is ízesíthető általa.
Íme a receptje:
Hozzávalók:
- 75 dkg túró
- 3 tojás
- 20 dkg búzadara
- 5 dkg vaj
- 1 dl tejföl
- 1 teáskanál só
- 1 csokor friss kapor
A tálaláshoz:
- tejföl
- só
- friss kapor
Elkészítés:
A túrót villával áttörjük, a sóval, a az egész tojásokkal, a puha vajjal, a tejföllel elkeverjük, hozzáöntjük a búzadarát, amit alaposan belekavarunk. A kaprot apróra vágjuk és azt is a masszába keverjük, majd minimum fél órára hűtőbe rakjuk, pihenni.
Közben egy mély fazékban sós vizet forralunk.
A túrós masszát kisebb méretű evőkanállal a lobogó vízbe szaggatjuk, majd nagyjából 20 perc alatt enyhe lángon készre főzzük (nem rotyogtatva, mert a galuskák szétfőnek).
A galuskákat szűrőkanállal kiszedjük a vízből és melegen tartjuk tálalásig.
A tejfölt sóval ízesítjük. A galuskákat tányérra szedjük, majd meglocsoljuk a sós tejföllel. Frissen vágott kaporral megszórjuk a tetejét.
Egyszerű, nagyszerű és csodafinom!
Készítsétek el minél többször! Újramelegítve is csodálatos!
Egészségetekre!