Farsang idején mindenki kedvet kap egy kis "fánkozásra", én sem hagyom ki soha. A magyar konyhák legkedveltebb fánkja a hagyományos szalagos fánk, jóféle sárgabarack lekvárral kínálva. Édesanyám fantasztikusan készítette, légiesen könnyű, aranybarnára sült, hófehér szalagos oldalán a lecsorgó illatos lekvár, a leheletnyi porcukor mesebeli emlékeket idéz bennem. Ahogyan az is, hogy óvodás koromban a legjobb barátom nagymamája minden ében "ellátta" a jelmezbál napján a csoportunk gyerkőceit ezzel a finomsággal. Hmmm... feledhetetlen boldogság volt látni, ahogy a tálcáról az indiánnak, "Piroskának", rendőr bácsinak, cukrásznak, bohócnak és még sorolhatnám mi mindennek öltözött gyereksereg eltüntette az édes süteményt.
Oldalamon olvashattatok már túrófánk és képviselőfánk recepteket (bodzakrémes és rumos krémes változatban), de a franciák nagy kedvencének számító croquembouche-t is megtalálhatjátok, ahogy a spanyolok mennyei churrosának leírását is. Mivel szeretek újítani is a konyhában, a megszokott fánkfélék után kipróbáltam a joghurtfánkot is, amiben bizony nem csalódtam!
Kelesztés nélkül, gyorsan elkészíthető finomság, amit a forró olajba téve szinte még fordítani sem kell, mert magától sereg-forog, ha elérte a kellő sülési állapotot. Szép, gömbölyű formája, amolyan 2-3 harapásnyi mérete még fantasztikusabbá teszi.
Nem is regélek róla további ódákat, íme a recept, ami magáért beszél:
Hozzávalók:
4-6 személyre
- 2 db tojás
- 15 dkg joghurt
- 6 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 mokkáskanál őrölt bourbon vanília
- 1 csipet só
- 20 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál rum
- 1 citrom reszelt héja
a sütéshez:
- bő olaj
a szóráshoz:
- porcukor
Elkészítés:
A tojásokat elkeverjük a joghurttal. Hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a bourbon vaníliát, a citromhéjat, valamint a rumot. (A bourbon vaníliát beszerezhetitek a Fűszerésztől, akiknél ezen kívül még számos fantasztikus fűszert is vásárolhattok.)
Átszitáljuk a lisztet a sütőporral, majd kisebb adagokban hozzáadjuk a joghurtos keverékhez. Csomómentesre keverjük.
Felhevítünk egy mély lábasban olajat, (ennek mennyisége legyen bő, hogy a fánkok kellően tudjanak benne úszni, sülni.) majd nagyobb diónyi adagokat kanalazunk bele a masszából, egyszerre maximum 3-4 darabot. Közepes lángon szép aranybarnára sütjük a fánkokat. Ha ügyesen szaggatjuk a masszát, szép gömbölyűre sülnek a fánkok, és sülés közben maguktól forognak az olajban.
Papírtörlőre szedjük és lecsöpögtetjük az elkészült fánkokat, majd megszórjuk ízlés szerint porcukorral. Kínálhatunk mellé lekvárt vagy nutellát is.
Mivel rendkívül gyorsan elkészíthető, bátran válasszátok, ha farsang idején váratlanul toppanna be vendégsereg!
Ha úgy tartja kedvetek, akár vékony csőrű krémtöltő segítségével meg is tölthetitek.
Igazi meglepetés desszert lesz belőle!
Friss-langyosan az igazi, ezért érdemes mindig annyit sütni belőle, ami rövid időn belül elfogy.
Ez a receptem megjelent a Kifőztük gasztomagazin 2022. februári számában.
Süssétek meg, váljék egészségetekre!