ÍZcsiklandozó

Joghurtfánk

2022. február 11. 16:04 - ÍZcsiklandozó

 img_3704-1.jpg

 

Farsang idején mindenki kedvet kap egy kis "fánkozásra", én sem hagyom ki soha. A magyar konyhák legkedveltebb fánkja a hagyományos szalagos fánk, jóféle sárgabarack lekvárral kínálva. Édesanyám fantasztikusan készítette, légiesen könnyű, aranybarnára sült, hófehér szalagos oldalán a lecsorgó illatos lekvár, a leheletnyi porcukor mesebeli emlékeket idéz bennem. Ahogyan az is, hogy óvodás koromban a legjobb barátom nagymamája minden ében "ellátta" a jelmezbál napján a csoportunk gyerkőceit ezzel a finomsággal. Hmmm... feledhetetlen boldogság volt látni, ahogy a tálcáról az indiánnak, "Piroskának", rendőr bácsinak, cukrásznak, bohócnak és még sorolhatnám mi mindennek öltözött gyereksereg eltüntette az édes süteményt.
Oldalamon olvashattatok már túrófánk és képviselőfánk recepteket (bodzakrémes és rumos krémes változatban), de a franciák nagy kedvencének számító croquembouche-t is megtalálhatjátok, ahogy a spanyolok mennyei churrosának leírását is. Mivel szeretek újítani is a konyhában, a megszokott fánkfélék után kipróbáltam a joghurtfánkot is, amiben bizony nem csalódtam!
Kelesztés nélkül, gyorsan elkészíthető finomság, amit a forró olajba téve szinte még fordítani sem kell, mert magától sereg-forog, ha elérte a kellő sülési állapotot. Szép, gömbölyű formája, amolyan 2-3 harapásnyi mérete még fantasztikusabbá teszi.
Nem is regélek róla további ódákat, íme a recept, ami magáért beszél:

 

 img_3713-1.jpg

 

Hozzávalók:
4-6 személyre

- 2 db tojás
- 15 dkg joghurt
- 6 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 mokkáskanál őrölt bourbon vanília
- 1 csipet só
- 20 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál rum
- 1 citrom reszelt héja

a sütéshez:
- bő olaj
a szóráshoz:
- porcukor

 

Elkészítés:
A tojásokat elkeverjük a joghurttal. Hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a bourbon vaníliát, a citromhéjat, valamint a rumot. (A bourbon vaníliát beszerezhetitek a Fűszerésztől, akiknél ezen kívül még számos fantasztikus fűszert is vásárolhattok.)
Átszitáljuk a lisztet a sütőporral, majd kisebb adagokban hozzáadjuk a joghurtos keverékhez. Csomómentesre keverjük.

Felhevítünk egy mély lábasban olajat, (ennek mennyisége legyen bő, hogy a fánkok kellően tudjanak benne úszni, sülni.) majd nagyobb diónyi adagokat kanalazunk bele a masszából, egyszerre maximum 3-4 darabot. Közepes lángon szép aranybarnára sütjük a fánkokat. Ha ügyesen szaggatjuk a masszát, szép gömbölyűre sülnek a fánkok, és sülés közben maguktól forognak az olajban.

Papírtörlőre szedjük és lecsöpögtetjük az elkészült fánkokat, majd megszórjuk ízlés szerint porcukorral. Kínálhatunk mellé lekvárt vagy nutellát is.

 

img_3724-1.jpg

 

Mivel rendkívül gyorsan elkészíthető, bátran válasszátok, ha farsang idején váratlanul toppanna be vendégsereg!

 

img_3709-1.jpg

 

Ha úgy tartja kedvetek, akár vékony csőrű krémtöltő segítségével meg is tölthetitek.

Igazi meglepetés desszert lesz belőle!

 

img_3711-1.jpg

 

Friss-langyosan az igazi, ezért érdemes mindig annyit sütni belőle, ami rövid időn belül elfogy.

 

img_3730-1.jpg

 

Ez a receptem megjelent a Kifőztük gasztomagazin 2022. februári számában.

Süssétek meg, váljék egészségetekre!

 

img_3710-1.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr5817133096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása